Artikelen

In de kofferbak om abortus te ondergaan

De schuldige is de verkrachter. Pro-abortus demonstratie in Rio juli 2016

De abortus van een tienjarig meisje dat door haar oom was verkracht doet veel stof opwaaien in Brazilië. Anti-abortusactivisten brachten haar naam in de publiciteit. Pro-abortusactivisten achten minister Damares Alves van gezinszaken verantwoordelijk hiervoor.

Ze werd in de kofferbak van een auto het ziekenhuis binnengesmokkeld om aan de schreeuwende fanatici te ontkomen. Een tienjarig meisje dat naar eigen zeggen al vier jaar werd verkracht door een oom en dat zwanger was geraakt. Ze had zelf geen idee, maar toen haar oma haar meenam naar een arts omdat ze buikklachten had, werd de zwangerschap ontdekt. Ze had er al 22 weken opzitten, zo werd geconcludeerd. De vrucht woog al een pond.

Des te meer voer voor de pro-life-activisten om haar voor moordenaar uit te maken. Een meisje van tien. Er waren mensen die opperden dat ze waarschijnlijk voor de seks werd betaald. Minister van gezinszaken Damares Alves vertelde hoe pedoseksuelen kinderen zo weten aan te raken dat ze het lekker vinden. En zo wordt zelfs bij een kind van tien de schuld toch weer naar het slachtoffer geschoven.

Haar naam werd door een vooraanstaand Bolsonaro-aanhanger, Sara Winter, op de social media gezet. Onder andere Instagram en Youtube namen meteen maatregelen en wisten Winters account. Maar het leed was al geschied. Het meisje was opnieuw tot slachtoffer gemaakt. Ze werd uitgemaakt voor moordenaar.

Recht op abortus

Abortus is in Brazilië in drie gevallen toegestaan: in geval van verkrachting, indien het leven van de moeder in gevaar is en als het kind een hersenafwijking heeft. Het was zonneklaar dat het tienjarige meisje uit São Mateus, een stadje in het noorden van de deelstaat Espírito Santo, recht had op abortus. Maar er moest een rechter aan te pas komen om toestemming te verlenen. Dat was de eerste hindernis die moest worden genomen om het kind uit haar lijden te verlossen. Gelukkig zei de man ja. Vervolgens waren de artsen in het ziekenhuis van de stad niet bereid om de behandeling uit te voeren, omdat het meisje al 22 weken zwanger bleek te zijn. Maar de wet bepaalt dat er ingegrepen mag worden als het leven van de moeder in gevaar is. Met haar oma en onder begeleiding van een sociaal werkster reisde het meisje naar Recife in de deelstaat Pernambuco, zo’n duizend kilometer naar het noorden, om de abortus toch te kunnen ondergaan.

Inmiddels had Sara Winter haar naam al gepubliceerd en een mengelmoes van religieuze fanatici en pro-Bolsonaro deelstaatgedeputeerden stond bij de ingang van het ziekenhuis te bidden en te gillen om te voorkomen dat het meisje en de arts binnen konden komen. De arts, Olímpio Barbosa, vertelde later aan de pers hoe hij het gepeupel afleidde terwijl de auto met het meisje in de kofferbak naar binnen reed. Hij kon de abortus met succes voltooien en naar verluidt is het meisje alweer thuis. Gelukkig.

Psychische hulp

Hoe komt een kind van tien jarenlange verkrachting en een tumultueuze abortus te boven waarin ze ook nog eens voor moordenaar wordt uitgemaakt? De bekende komiek en acteur Whindersson Nunes heeft aangeboden tot haar achttiende psychische hulp te betalen en de al even bekende influencer Felipe Neto wil de kosten voor haar onderwijs tot en met de universiteit op zich nemen. Als de heren woord houden, is dat in ieder geval iets, want natuurlijk is het meisje van arme komaf. Dat vraagt om uitleg.

Arts Barbosa was voor de pro-abortusactivisten de held van de dag en legde een verklaring af die er niet om loog. De artsen die abortussen aan verkrachtingsslachtoffers weigeren en zich beroepen op hun geweten, helpen wel de minnaressen van politici, zo sneerde Barbosa in een video-opname die op Facebook en Twitter werd verspreid. Voor één abortus vangen ze tussen de twee- en drieduizend real (tussen de drie- en vijfhonderd euro), ofwel twee tot drie keer het minimumloon in Brazilië. Anders gezegd degenen voor wie de wet geldt dat abortus slechts in drie gevallen is toegestaan zijn arme vrouwen en dan nog moeten ze knokken om dat waar ze recht op hebben voor elkaar te krijgen.

Demonstratie voor legalisering van abortus in Rio juli 2016

Juridisch vervolgd

Anti-abortusactivisten hebben met de conservatieve president Bolsonaro de wind in de rug. Het is volgens pro-abortusactivisten een veeg teken dat er bij het ziekenhuis in Recife ook Bolsonarogezinde politici van de deelstaat stonden te schreeuwen dat het meisje een moordenaar is. Minister Damares Alves wordt ervan beschuldigd de hand te hebben gehad in het uitlekken van de naam van het meisje. Deze zaak is in onderzoek. Sara Winter wordt juridisch vervolgd wegens het verspreiden van de naam van het meisje en van het ziekenhuis in Recife op de social media. Zij werd eerder al gearresteerd wegens een aanval met vuurwerkbommen op het Hooggerechtshof. Ze staat aan het hoofd van een militie van 300 mensen die een militaire coup voorstaat om een eind te maken aan de macht van het zwaar verachte Congres en het Hooggerechtshof.

Nog twee familieleden in het spel

Met al die aandacht op het meisje zou je haast de verdachte nog vergeten. Die vluchtte zodra bekend werd dat het meisje zwanger was en vertelde dat haar oom haar al jaren onder bedreigingen dwong tot seks. Een paar dagen na de abortus gaf de oom zich over aan de politie en legde een bekentenis af. Hij vertelde dat er nóg twee familieleden in het spel zijn en eiste een DNA-onderzoek.

In de media werd erop gewezen dat meer dan de helft van de verkrachtingen wordt gepleegd op meisjes van 13 en jonger. Meer dan de helft. Hoeveel meisjes worden vervolgens ook nog eens gedwongen het kind ter wereld te brengen door hun familie of tegenwerkende autoriteiten en artsen? Ik vrees de meerderheid.

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -