Artikelen

Nette meisjes worden niet verkracht

Demonstratie tegen geweld tegen vrouwen in 2016

Dat is nog steeds de redenering die in Brazilië van kracht is, ook bij justitie. De 23-jarige Mariana Ferrer, die aangifte deed van verkrachting, werd tijdens de rechtszaak ernstig vernederd door de advocaat van de verdachte en de rechter greep niet in.

Het gebeurde in december 2018. Ze was hostess bij een glamour event in Florianópolis in het zuiden van Brazilië.

In deze gelegenheid belandde ze in bed met een rijke zakenman (43). De videobeelden van de tent laten zien hoe ze met hem de trap opgaat en 6 minuten later weer af. Ze gaat de deur uit, is bezig met haar mobiele telefoon, ogenschijnlijk is er niets aan de hand.

Maar volgens Mariana Ferrer (23) had de 43-jarige man iets in haar drankje gedaan om haar mee naar boven te krijgen. Ze zegt zich alleen nog te kunnen herinneren dat iemand haar aan haar arm meenam en vervolgens weet ze niets meer totdat ze over een donkere trap naar beneden liep. Ze deed aangifte van verkrachting en de 43-jarige man werd verdachte.

De Braziliaanse wet verbiedt seks met een persoon die bijvoorbeeld door gebruik van alcohol niet bij machte is om in te stemmen. Er staat een gevangenisstraf van acht tot vijftien jaar op.

Gebrek aan bewijs

De eerste officier van justitie die de zaak van Ferrer in behandeling kreeg, vroeg een veroordeling wegens seks met een kwetsbaar iemand, maar de rechter wees de eis af wegens gebrek aan bewijs. Een hoger hof kwam tussenbeide en verklaarde de uitspraak nietig, en de zaak werd vervolgd. Er werd een nieuwe officier van justitie op gezet. Deze was van mening dat Ferrer niet in een toestand van kwetsbaarheid had verkeerd. In haar bloed waren geen sporen van alcohol of verdovende middelen gevonden. In haar kleding was sperma van de verdachte aangetroffen, maar dat was geen bewijs van verkrachting.

Haar moeder verklaarde tegen de pers dat ze wel degelijk onder invloed van een verdovend middel had verkeerd. De Uberchauffeur die haar naar huis bracht legde een soortgelijke verklaring af.

Maar deze getuigenissen maakten noch op de nieuwe officier, noch op de rechter indruk en de verdachte ging opnieuw vrijuit. Wat de publieke opinie het meest schokte was het betoog van de advocaat van de verdachte, Cláudio Gastão da Rosa Filho. Deze Rosa Filho betoogde dat zij als influencer op de social media met haar sexy kleding in uitdagende poses mannen ertoe verleidt om seks met haar te willen hebben. Als de verdachte seks met haar wilde, was het haar eigen schuld. Hij zou zelf nooit een dochter van het ‘niveau’ van Mariana hebben.

De zaak kreeg in Brazilië net zo veel aandacht als de bloedstollende verkiezingsstrijd tussen Donald Trump en Joe Biden.

‘Leer mannen om vrouwen te respecteren’

Marteling en vernedering

Magistraat van het Hooggerechtshof Gilmar Mendes betitelde het betoog van de advocaat waarin deze het slachtoffer de schuld gaf als huiveringwekkend. “Het rechtssysteem moet een middel tot bescherming zijn, en mag nooit een plek van marteling en vernedering zijn”, schreef hij op Twitter. Mendes pleitte voor disciplinaire maatregelen van justitie tegen de advocaat, de officier en de rechter, omdat deze laatsten niet hadden ingegrepen om het vermeende slachtoffer de vernederingen van de advocaat van de verdachte te besparen.

Ook de Orde van Advocaten in Brazilië (OAB) sprak haar afkeuring uit.

De Nationale Raad voor Justitie gaat kijken of er maatregelen tegen de rechter moeten worden genomen.

In de krant Brasil247 pleitten juristen ervoor om het proces ongeldig te verklaren wegens belediging van de menselijke waardigheid.

De publieke verontwaardiging is enorm. Er is een petitie gestart die pleit voor gerechtigheid, die al circa drie miljoen keer is ondertekend. Voor het weekend zijn demonstraties aangekondigd in diverse steden.

Eerbare vrouw

De online-krant Nexo sprak met universitair rechtendocente Ana Elise Bachara over de zaak. Deze betitelde de omdraaiing van slachtoffer naar dader als een typisch verschijnsel van de machomaatschappij die Brazilië is. Ze wees erop dat Brazilië het vijfde land ter wereld is waar de feminicides worden gepleegd., moorden op vrouwen omdat ze vrouw zijn. De vrouw die aangifte van verkrachting doet, moet in Brazilië nog steeds aantonen dat ze een eerbare vrouw is, aldus Bachara. Alleen als het slachtoffer wit is en de verdachte zwart, is er meer kans dat de verdachte wordt veroordeeld, omdat racisme sterker is dan machismo, aldus de juriste.

Ze pleit voor meer aandacht voor het probleem van machismo en de kwetsbaarheid van slachtoffers van zedendelicten in het juridische systeem en in de opleidingen.

Dat er een mentaliteitsverandering nodig is bewees de conservatieve columnist Rodrigo Constantino: “Als mijn dochter op een feestje dronken wordt en misbruikt wordt door mannen en zich daarover tegenover mij beklaagt, komt ze van een koude kermis thuis. Ik ga die kerels niet voor de rechter brengen”, zei hij op zijn Youtube-kanaal. Vier van zijn opdrachtgevers wezen hem daarop de deur en op Youtube probeerde hij daarna zijn gelijk te halen door een andere influencer aan te vallen, Raphaella Avena, die volgens hem schaars gekleed op Twitter verschijnt om meer volgers te krijgen. Avena kaatste terug: “Seks impliceert veel meer dan sensuele kleding. Seks is intimiteit, samenzweren, respect. Als je niets van dat al voelt voor een vrouw, denk dan niet dat je seks met haar kunt hebben, bewonder haar maar van verre.”

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -